Missnöje med ersättning från Wexnet: "Inte alls vad vi räknat med"

1:24 min

36 byanätsföreningar  får ersättning av Wexnet för de återkommande avbrotten på bredbandet. Men kompensationen är för liten, tycker flera föreningar som P4 Kronoberg pratat med.

Fagernets ekonomiska förening utanför Konga med cirka 25 medlemmar får sammanlagt 8000 kronor. Ordföranden Birgitta Johansson är långt ifrån nöjd. Föreningen hade krävt mer än det dubbla.

– Det är inte alls vad vi räknat med den här summan, säger Birgitta Johansson.

Det kommunala bolaget Wexnet har fått krav på kompensation från flera av sina kunder som under lång tid haft strul med nätet. Vissa av kraven kommer från byanätsföreningar runt i länet. Vissa har krävt tillbaka sex månaders avgifter för alla sina medlemar. Andra har varit tuffare, som Mienets förening som krävt tillbaka 167 000 kronor. 10 procent av investeringen.

Beskedet de nu får är att 36 byanätsföreningar runt i länet får dela på en halv miljon kronor. Även de föreningar som inte krävt ersättning får kompensation. 

För Fagernets medlemmar handlar det om cirka 300 kronor per person, säger Birgitta Johansson. Samma ersättning ungefär blir det för Mienets medlemmar.

– Pinsamt, det är bara en spottstyver, säger en person i den föreningen till P4 Kronoberg.

Birgitta Johansson vill ha en förklaring till hur Wexnet kommer fram till de här summorna och funderar också på att driva kraven vidare. Kanske ihop med andra byanätsföreningar, säger hon.

– Jag har varit i kontakt med andra byanätsföreningar i området som också begärt ersättning och som inte heller är nöjda och vill ha en förklaring till vad den summan är baserad på egentligen.

– Vi ska hålla kontakten och se hur vi ska gå vidare med detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista