Swedbank lägger ner kontoret i Lagan: "Skandal!"

1:21 min

I morgon stängs Swedbanks kontor i Lagan för gott. I fortsättningen får bankkunderna åka till Ljungby för att göra sina bankärenden.

Frisören Emmy Holgersson i Lagan är kritisk.

– Jag tycker det är skandal faktiskt. Som egenföretagare måste jag åka in till stan och fixa alla mina grejer nu.

Hon har många äldre kunder som vill betala med kontanter, och hon märker hur bekymmersamt det blir för dem när det enda bankkontoret lägger ner. Det är bara en mil till Ljungby, men bussförbindelserna är "skamliga", enligt Emmy Holgersson.

I och med nedläggningen av bankkontoret i Lagan har Swedbank stängt åtta kontor i Kronobergs län sedan 2007. Vart tredje kontor har försvunnit.

– Det är en konsekvens av att kunderna väljer digitala tjänster i stället för att gå till sitt bankkontor, säger Marie Fuhr, som är bankchef i Ljungby.

Banknedläggningar i länet

Swedbank har sedan 2007 minskat antalet bankkontor i Kronobergs län med en tredjedel - från 23 till 15. Kontoren som lagts ned är Moheda, Dalbo, Braås, Teleborg, Urshult, Lidhult, Liatorp och nu på fredag också bankkontoret i Lagan.

Av övriga banker är det bara Nordea som minskat antalet kontor i länet. Det gjorde man genom att slå samman rådgivningskontoret och servicekontoret i Växjö till ett kontor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista