Kronoberg

10 nya fartkameror söder om Lammhult

1:33 min

300 nya fartkameror ska sättas upp i hela landet under 2015. Tio av dom placeras i Kronobergs län, på väg 30 söder om Lammhult.

Den sträckan är särskilt riskabel, säger Eva Lundberg, som är nationell samordnare för trafikkameror på Trafikverket.

- Den här sträckan har en hög medelhastighet och ett stort flöde vilket betyder att det finns en stor olycksrisk på sträckan och det är på det sättet som vi väljer ut alla dom sträckor i Sverige som vi väljer att sätta kameror på.

Kamerorna kommer att placeras med 5 kilometers mellanrum på sträckan från Tunatorp i söder till Lammhult, totalt två och en halv mil. Där finns det inga fartkameror idag. Hastighetsgränsen är 90 km i timmen och det är en vanlig mötesväg med gott om tung trafik...

Ankie Hoff kör ofta den här sträckan. Hon tycker det är på tiden att hastighetsgränserna respekteras.

– Dom kör förbi så hela bilen gungar. Och vi har ingen liten bil. Vi har en stor bil.

Inte ens lastbilar och långtradare håller hastighetsgränsen, enligt Ankie:

– Dom kör förbi. Dom håller inga 90. Dom kör förbi.

Den bilden stämmer överens med Trafikverkets egen analys. Olycksrisken är hög, särskilt gäller det viltolyckor. Och nu räknar man med att tempot kommer att bli lugnare - kamerorna brukar ha den effekten:

På dom sträckor där det finns trafikkameror kör folk enligt hastighetsgränsen. Fem procent kör fortare, och det är ett mycket bra resultat.

Nu börjar arbete med marklösen, markarbeten och framdragning av el. Och det kan ta upp till ett år innan kamerorna är på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista