Allkrydda - största boven i salmonellautbrottet

0:22 min

Färska analysprover från Löttorps bykrog på Öland visar att en oöppnad burk Iwi allkrydda innehåller salmonella, av samma typ som de smittade personerna har haft, uppger Borgholms kommun.

Allkryddan användes frekvent i matlagningen på bykrogen och man har tidigare haft misstankar om att det är just kryddblandningar som orsakat salmonellautbrottet.

Samma typ av salmonella har hittats i Sevan allkrydda som är snarlik Iwi i ingredienserna. Sevan har kopplats till andra utbrott runt om i Sverige.

Men Sevan allkrydda används inte på krogen i Löttorp. Där har man i stället hittat salmonella i en oöppnad burk Iwi allkrydda - en kryddblandning som används frekvent i matlagningen på krogen.

Hittills har 140 personer i år smittats av salmonellabakterien som annars brukar kallas den ovanligare sorten, 80 av dessa har drabbats efter ett besök på bykrogen i Löttorp på Norra Öland.

Det är inte fastställt än via analystester att Sevans allkrydda bär på smittan, men oberoende faktorer pekar på att så skulle kunna vara fallet skriver Sevan på sin hemsida.

Analysprover från Löttorps bykrog visar dock att en burk Iwi allkrydda innehåller salmonella.

Kunder som har den återkallade kryddan Sevan kvar hemma uppmanas att inte äta den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista