Tjugotal beviljade ersättning i Jusabhärvan

1:10 min

Nu beviljas ett 20-tal personer som lovades anställning i bluff-företaget Jusab i Växjö statlig lönegaranti. Men många av dom lurade får ingen ersättning.

--Det är egentligen på den grunden att jag bedömer att dom anställda har en skadeståndsfodran på den här konkursgeldenären som har sin grund i lön, säger konkursförvaltaren Johan Wänersjö. 

Det var den 5 januari i år som över hundra personer samlats i Räppe i Växjö för att påbörja sin anställning. Men mannen som anställt dem dök då aldrig upp. Det visade sig sedan att företaget Jusab inte ens existerade och att allt var en bluff.

Många av de som skrivit på anställningsavtal för Jusab hade sagt upp sig från tidigare anställningar. Men att ha haft ett jobb som man avslutat för att börja på Jusab är inget krav för ersättning, det säger konkursförvaltaren till P4 Kronoberg.

– Flera av dem har haft det. Men det har inte varit ett krav för min del för att bevilja lönegaranti. Så alla som har haft ett anställningsavtal har möjlighet att få ersättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista