Hål i gatan – ambulanspersonalen kritiserar Växjö kommun

Gatorna i Växjö är så dåligt underhållna att patienter i ambulanser riskerar att fara illa. Det säger Stefan Engdahl, verksamhetschef för ambulanssjukvården i länet, och riktar nu kritiken mot Växjö kommun.

– Vår personal meddelar oss att det är hål i gatorna. Det är ju inte meningen att vi ska behöva kryssa fram mellan hålen. Där tycker vi kanske att kommunen borde ha varit lite mer på tårna, säger Stefan Engdahl.

Växjö kommun måste skärpa sig och se till att mycket snabbare laga hål i gatorna och underhålla asfalten, tycker Stefan Engdahl.

– Generellt sett kan man säga att underhållet har varit ganska dåligt.

Vad får det här för konsekvenser för patienterna i ambulansen?

– Ta en patient med benbrott, till exempel. Även om vi stabiliserar så gott vi kan och ger smärtstillande så stöter det till ganska bra om vi kör ner i ett hål. Det är ju ingen behaglig upplevelse att ligga på en ambulansbår och uppleva den här ojämna vägen, säger Stefan Engdahl.

Har det blivit värre med åren?

– Absolut. Det är en stor skillnad. Vi har väl förståelse för om man från kommunens sida inte riktigt hinner med. Men de mest grava problemen borde man kunna rätta till, säger Stefan Engdahl, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Kronobergs län.

Växjö kommun svarar på kritiken

Fredrik Ivarsson, produktionschef på tekniska förvaltningen i Växjö kommun, håller till viss del med om kritiken, men inte när när det gäller hålen. De försöker vi åtgärda snabbt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista