Kronoberg

Första humleskörden i Kronoberg på hundra år

6:09 min

Nu har man återigen börjat skörda humle i Kronobergs län efter ett uppehåll på minst hundra år.

Humle används framför allt vid tillverkning av öl och ger ölet en lätt bitter smak.

Det är Johan Zethreus som på sin gård utanför Vislanda skördar den första humlen efter hundra års uppehåll och hur det ska göras har han lärt sig genom att läsa i äldre litteratur.

– Det handlar om "learning by doing", säger Johan Zethreus.

Nu hoppas han kunna sälja humle till lokala bryggerier som vill brygga öl med närproducerat humle.

--Den här första skörden är inte så stor. Det tar flera år att komma upp i full kapacitet, säger Johan

Hur ska du klara konkurransen med  stora odlare nere på kontinenten ?

- De kan inte leverera närproducerat småländskt humle. Det kommer  jag däremot att kunna göra, säger Johan Zethreus

Hör ett längre reportage i ljudklippet ovan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista