Tingsryd

Tuffaste sommaren på 20 år för sjuksköterskorna

0:40 min

I Tingsryds kommun har sjuksköterskorna haft sin tuffaste sommar på 20 år. Det menar Vårdförbundets representant Wiveka Uleskog.

Kommunen hade inte lyckats anställa en enda sommarvikarierande sjuksköterska i år, och det gjorde att flera i personalen i sommar fått arbeta tolvtimmarpass eller gått på halva personalstyrka.

– Vi har gått på halv bemanning 24 timmar om dygnet. Vi är glada att vi har klarat det utan att tredje person har blivit lidande, säger Vårdförbundets Wiveka Uleskog.

Hur har ni ändå lyckats sköta jobbet och ge den vård ni ska?

– Vi har haft duktiga undersköterskor som har varit knutna till oss lite extra. Men det är inte hållbart att ha det på det här sättet.

Magnus Carlberg (S) är ordförande i socialnämnden i Tingsryd och han håller med om att det varit besvärligt och att de inför nästa sommar kanske måste börja söka vikarier tidigare.

– Jag förstår att de har det tufft, och återhämtning är ju viktigt. Vi ska träffa Vårdförbundet på tisdag och diskutera vad vi kan göra bättre till nästa sommar, säger han.

Men hur ska ni klara patientsäkerheten när det ser så här illa ut?

– Vi har inte haft några tillbud eller liknande utan på så sätt har det klarat sig. Men arbetssituationen har nog varit oerhört tuff för framförallt våra sjuksköterskor.

– Vi ska tillsammans diskutera lösningar, det kan vara att man fortsätter med ekonomisk ersättning för sjuksköterskor som flyttar sin semester. Men också att vi få se över om vi ska ha fler sjuksköterskor året runt.