Markaryd

5 000 i sänkt lön – nu tar facket strid

1:03 min

På Nibe i Markaryd sänks lönerna med flera tusen kronor i månaden på grund av nya ackord, enligt fackförbundet IF Metall – som nu tar strid.

Det jäser av missnöje bland de som jobbar på företaget Nibe i Markaryd.

– Det är väldigt stort missnöje och oron är påtaglig, säger Joakim Reimerstam, klubbordförande för IF Metall på Nibe. Det handlar om mellan tre och fem tusen kronor i månaden i sänkt lön.

Det är på måleriet och monteringen på Nibe som striden om lönerna i första hand står just nu. Företaget har investerat i ny teknik på måleriet och gått ner från två skift till jobb dagtid.

Så nu jobbar färre personer hårdare än tidigare, samtidigt som konsekvensen blir att lönerna sänks med runt 30 kronor i timmen enligt facket. Det är inte rimligt, säger klubbordföranden Joakim Reimerstam.

– Det kan inte vara meningen att vi ska göra mer och tjäna mindre, däremot att vi gör mer med ny teknik, det måste vi göra för att vara konkurrenskraftiga, men att vi ska tjäna mindre på grund av det borde även företaget se att det är felaktigt, säger han.

Ackordstvisten på Nibe har även varit uppe på central förhandling, men där avvaktar man för att se hur det går i förhandlingarna mellan verkstadsklubben på Nibe och företagsledningen.

– Än så länge har vi inte fått gehör för vad vi har velat, vi känner inte att vi kommit någonstans direkt, säger Joakim Reimerstam.

Nibes koncernchef Gerteric Lindquist vill inte kommentera de nya lönerna:

– Jag tänker inte föra någon debatt i radio eller tidningar om att det är på ett visst sätt, det är lite trist att kritisera någon människa i media, på bolaget har vi en väldigt bra stämning och är det någon som företräder mening så är det klart att jag inte kan hindra den från att komma och säga på det sättet.