Uppvidinge

Ny kurs ska göra unga mer ekonomismarta

1:26 min

Ta makten över pengarna och livet, det är tanken med kursen ekonomismart som unga vuxna i Uppvidinge nu erbjuds att gå. Utbildningen är gratis och ska ge bättre koll på vart pengarna tar vägen.

– Det här är en lättsam, kostnadsfri kurs med unga som håller i det, säger Ida Johansson från Folkuniversitetet, och fortsätter:

– Många gånger är man ganska skeptisk när man ska gå en kurs i ekonomi och tror kanske att det ska stå en medelålders man i kostym med pekpinne och tala om vad jag ska göra. Och så är inte alls vår kurs, jag vill dementera allt det, säger Ida Johansson från Folkuniversitetet.

Det är en tvådagars kurs den 28-29 oktober. Och den vänder sig till unga vuxna mellan 18 och 30 år. Ekonomismart tar upp saker som hur man gör en budget, dold reklam och vad hemförsäkringen täcker. Det är viktigt att få koll på sin privatekonomi tidigt så man inte samlar på sig lån och skulder, menar Uppvidinge kommuns skuldrådgivare Leena Bergkvist.

– Det blir fler unga vuxna som tar snabba sms-lån, det är då lättare att ta fler lån och sedan växer skulderna, säger Leena Bergkvist.

Leena Bergkvist menar också att när personer kommer till henne för att få skuldrådgivning så gör de det alldeles för sent.

– Personer skäms för det här och drar ut på det så länge som möjligt. När de kommer hit är de oftast deprimerade och gråter. De flesta som besökt mig är i 45-60 årsåldern och då är det oftast för sent. Därför tycker jag det är viktigt med förebyggande insatser som den här kurser, alla borde gå den. Ni vill inte hamna hos mig säger jag till ungdomarna, men om de gör det så hjälper jag dem gärna.

Även i Växjö kommer det med start på måndag att hållas kvällskurser i ekonomismart.