Sverige

Frätande öl återkallas från krogar

Carlsberg återkallar öl från 680 krogar i Sverige sedan två personer uppges ha börjat blöda i munnen när de druckit den. De ska även ha fått blåsor i munnen.

Ölen, som är av märket Staropramen, ska ha innehållit frätande rengöringsmedel, som varken ser ut eller luktar som öl, skriver Aftonbladet.

– Det är farligt att dricka. Om man får i sig det ska man ringa giftcentralen, säger Carlsbergs kommunikationschef Henric Byström till TT.

Sammanlagt rör det sig om 4 624 fat av sorten premium original. Enligt tidningen har något gått snett i Prag, Tjeckien, där ölen bryggs och tappas på fat.

Det var under måndagskvällen som upptäckten gjordes. En anställd på en krog i Västsverige berättar att personalen fick ett samtal från Carlsberg:

– De frågade om jag serverat Staropramen under kvällen. När jag svarade att jag gjorde det för tjugo minuter sedan bad de mig att gå och hämta tillbaka ölen, säger bartendern till Aftonbladet.

Henric Byström förklarar att Carlsberg har "vidtagit kraftfulla åtgärder".

– Vi tog beslut direkt om att kontakta alla våra kunder, återkalla ölen och införa ett säljstopp och kontakta alla våra kunder, säger han.

Parallellt pågår en utredning för att ringa in problemet och hitta ursprungskällan, vilket är ett arbete som främst sker på bryggeriet i Prag.

I nuläget finns det inga uppgifter om att det frätande ölet ska ha serverats till några restaurang- eller kroggäster.