Ljungby

Försökte begå självmord - döms för misshandel

Mannen mådde psykiskt dåligt och försökte ta sitt eget liv genom att köra in i en mötande lastbil. Nu döms han för grov misshandel.

Händelsen inträffade på väg 25 i Ljungby kommun. Den rutinerade lastbilschauffören från Markaryd körde sitt olastade timmerekipage när en mötande bil plötsligt körde över mittlinjen.

Krocken blev snett på lastbilen och den självmordsbenägne mannen, som är boende i länet, klarade sig undan med endast ett brutet ben.

Lastbilschauffören slog emot dörrkarmen och uppger att han än i dag har stickningar i armen. Sammanlagt tvingades han vara sjukskriven i knappt två månader efter kraschen.

I tingsrätten hävdade den åtalade mannen att han trodde att lastbilschauffören skulle klara sig bra men att han inte tänkte så mycket på eventuella följder för chauffören.

Chauffören uppger att han förutom de fysiska problemen även mått dåligt psykiskt. Det har varit svårt att sätta sig bakom ratten igen och han upplevde krocken som mycket obehaglig. Han funderade på om det var en hel familj i bilen och han uppgav i rätten att om hans lastbil varit lastad så hade han förmodligen varit död.

Tingsrätten i Växjö anser att den åtalade i normalfallet skulle dömts till fängelse i över ett år men att mannens dåliga mående gör att han haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Han döms därför till samhällstjänst i 240 timmar och ska betala 22 500 kronor i skadestånd till lastbilschauffören.