Växjö.

Fjärilar kan komma till Växjöskolor

1:12 min

Så kallade fjärilsrestauranger i anslutning till förskolor och skolor i Växjö kommun. Det hoppas utbildningsförvaltningen och dess nämnd ska bli verklighet i vår.

Nu väntar de på om idén kan få ekonomiskt stöd från Världsnaturfonden. Förhoppningarna är att det här ska öka intresset för insekter hos barnen, säger utbildningsnämndens ordförande Anna Tenje (M).

– Det handlar om att skapa en bättre mångfald för insekter, både getingar, bin, humlor och fjärilar i stadsmiljön, säger hon

Tenje menar att de här insekterna är en utsatt grupp som får allt mindre att äta.

Fjärilsrestaurang är en odlingslåda innehållande växter och blommor som har särskilt mycket nektar. I närheten av lådorna vill man också ha små holkar och rör som insekterna kan bo i.

För att kunna genomföra idén från Miljöresurs Linné och utbildningsförvaltningen så har man ansökt om 200 000 kronor under två års tid från Världsnaturfonden. Hur många lådor det blir och hur stora beror på intresset från pedagoger i Växjö kommun.

– Jag tror att både elever och lärare är intresserade av att få fjärilsrestauranger, de ger en vackrare skolmiljö och en chans att bidra till att öka mångfalden.

Beslut från Världsnaturfonden kommer i november.