Sexistisk sång upprör Linnéstudenter

1:38 min

Så sent som i våras berättade våra kollegor på P4 Kalmar om hur kvinnliga studenter sextrakasserades vid Sjöfartshögskolan på Linnéuniversitetet i Kalmar. Nu är flera studenter upprörda över en sång som sjungs vid skolans studentförening.

"Har du känt den?
Har du sett den?
Har du haft den i din mun?
Har du smakat på en riktig sjömanskuk?"

Det är texten till låten som studentföreningen för sjöbefälshavare, Lambda, har sjungit under insparken. Och en av studenterna som reagerat på sången är Josefin Marjomaa.

– Jag tycker att den är sexistisk. Det är konstigt att de lägger fokus på könen istället för på sin förening. Det finns ju annat man kan sjunga om, säger hon till P4 Kalmar.

"Mina vänner sjunger inte med"

Frida Berglund är själv medlem i studentföreningen som står bakom sången och hon säger att hon till en början inte reagerade på den, men att hon nu i efterhand känner att den kanske inte är helt okej.

– Jag har pratat med några av mina kompisar om den och då kom det fram att några av dem inte ens brukar sjunga med när Lambda kör den. Bland annat för att de inte känner att de kan relatera till den, berättar hon.

"Man kan ju välja vad man ska ta illa upp av"

De som är ansvariga för de studiesociala aktiviteterna på Linneuniversitetet har fått klagomål om sången som de nu har skickat vidare till sjöbefälhavarnas studentförening. 

Johan Sjöstrand är ordförande för Lambda som har skrivit sången och han kan förstå att folk tar illa upp av den.

– Sen kan man ju välja vad man ska ta illa upp av och inte. Men jag köper att vissa tar illa upp, säger han.

Så sent som i februari berättade P4 Kalmar om att kvinnliga studenter på samma utbildning hoppade av på grund av sexuella trakasserier.

På P4 Kalmars sida på Facebook pågår just nu en diskussion om studentsången.

Detta inslag har gjorts i P4 Kalmars samarbete med studenter på programmet för journalistik och medieproduktion vid Linneuniversitetet