Växjö

Snart släpper flygplanen från Växjö ut mindre koldioxid

1:15 min

Med start nästa år kan flygen från flygplatsen i Växjö använda fossilfritt bränsle. Det skulle leda till en stor miljövinst vad gäller koldioxidutsläppen. 

Flygen kan från årsskiftet då flygas på ett nytt bränsle som består till hälften fossilbritt bränsle och hälften flygbränsle så kallat Jet A1. Biobränslet är då frityrolja och restprodukter av slaktavfall.

– Till exempel på sträckan Växjö till Bromma så skulle man spara upp till 80 procent av utsläppen som sparas in direkt då, säger Jimmy Stark, miljöansvarig på Växjö Småland Airport.

Han menar att flera flygbolag och resenärer frågar efter att resa mer klimatsmart och han menar därför att intresset för att flyga med biobränsle är stort.

– Vi har flygbolaget BRA här och de är redan med i vår projekt- och forskningsgrupp för att utveckla ett mer miljövänligt resande och de är definitivt intresserade av att använda sig av biobränsle. De har faktiskt redan haft en resa med biobränsle här innan Almedalsveckan, säger Jimmy Stark.

Det är större efterfrågan på biobränsle än vad som finns och därför är det viktigt att fler startar och tillverkar den formen av bränsle. Jimmy Stark ser en stor utvecklingspotential på området då efterfrågan ökar så finns också förutsättning att öka tillverkningen. Till en början får då bränslet importeras från Norge.

På Växjö Småland Airport hoppas man att de kan få en förvaringsanläggning av biobränsle, men för det har man sökt ett statsbidrag på runt 900 000 kronor, något de inte vet om de kommer få än.

– Om vi inte får bidraget så får vi lösa det på annat sätt, säger Jimmy Stark.