Konstnären Susanna Arwin har gjort en prototyp till en staty av kvinnan som slår en nynzist med sin handväska. Statyn bygger på en stillbild som togs av Hans Runesson i Växjö 1985. Foto: Daniel Ekerot/TT
Konstnären Susanna Arwin har gjort en prototyp till en staty av kvinnan som slår en nynzist med sin handväska. Statyn bygger på en stillbild som togs av Hans Runesson i Växjö 1985. Foto: Daniel Ekerot/TT
Växjö/Varberg

Varbergsprofil köper omdebatterad tantstaty

"Handväskan har blivit en slags symbol"
2:17 min

När Växjö kommun ratade det antirasistiska konstverket gick hotellägaren och Varbergsprofilen Lasse Diding in som köpare i stället. Nu hoppas han att Varbergs kommun ska ta emot det. 

Du har säkert sett fotografiet på kvinnan som slog en handväska mot en nazist under en demonstration i Växjö 1985. Förra året skapade konstnären Susanna Arwin ett konstverk av fotografiet, ett konstverk som Växjö kommun egentligen skulle köpa men vilket man avstod från efter att en debatt blossat upp om att konstverket skulle vara våldsbejakande.

Våldsbejakande eller inte, nu har Varbergsprofilen Lasse Diding köpt verket och vill ge det till Varbergs kommun.

– Handväskan har blivit en spridd symbol för motstånd mot nazismen, och det vill jag gärna hjälpa till att förstärka på alla möjliga sätt, säger Lasse Diding.

Om kommunen tar emot konstverket eller inte är inte klart.

– Jag tycker det är en spännande tanke, det är ett spännande konstverk och jag följde debatten som var i Växjö, och vi kommer säkert ha en spännande debatt i Varberg också, säger Christofer Bergenblock (C) som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Varbergs kommun.

Vill ni ha statyn?

– Så enkelt är det inte att vi kan svara ja eller nej rakt upp och ner. Vi har ett konstnärligt råd som kommer att få göra en första bedömning om det är ett lämpligt konstverk, om det finns någon lämplig plats och om det medför någon kostnad för kommunen. Sedan är det vi i nämnden som fattar beslutet.

När blir det beslut?

-- Det kommer nog att ta ett tag, ett par tre månader i alla fall, säger Christofer Bergenblock. 

– Om inte kommunen vill ha den så får jag ju ha den i min egen trädgård, säger Lasse Diding.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".