Samuel Evertsson i årskurs 4 och de andra eleverna på Årydsskolan fick träffa en astronaut och en kosmonaut. Foto: Alexandra Edman/Sveriges Radio
Samuel Evertsson i årskurs 4 och de andra eleverna på Årydsskolan fick träffa en astronaut och en kosmonaut. Foto: Alexandra Edman/Sveriges Radio
Åryd

Skolelever välkomnade rymdfarare

3:29 min

En astronaut och en kosmonaut besökte Åryds skola i dag. Och eleverna hälsade dem välkomna med en uppskjutning av egna raketer.

Den amerikanska astronauten John Creighton och den ryska kosmonauten Viatcheslav Zudov fick skriva många autografer när barnen samlades kring dem.

Eleverna i årskurs sex på Åryds skola läste under flera veckor i våras om rymden och naturvetenskap kopplad till det. Inför besöket har de läst om rymden på olika sätt på engelska och gjort ett framträdande som de presenterade för de två rymdfararna under dagen.

Morgonen började alltså med en uppskjutning av hemmagjorda raketer på skolgården. En av dem som hade gjort en blågrön raket var Samuel Evertsson i årskurs fyra.

– Det var roligt men lätt att göra sin egen raket. Det var bara och klippa och klistra med papper, säger Samuel Evertsson.

Hur får man den att flyga då?

– Det är en cykelslang och så sätter man fast den i en petflaska och så hoppar de på flaskan så luften går över i slangen och i den änden sitter raketen så den får fart att flyga.

Han var stolt över att få träffa astronauterna.

– Vi är några av få som får träffa dem. Jag är glad att jag går i skolan här just nu så jag får träffa astronauterna.

– En grupp tjejer i årskurs sex är några av dem som har chansen att få ställa en fråga till besökarna som varit i rymden.

– De är coolt att få träffa dem men jag trodde de skulle se äldre ut, säger Alicia.

– Jag ska fråga dem om vilka deras idoler var när de var små och om de ville bli astronaut och kosmonaut som vuxna. De häftigaste är att de varit uppe i rymden, säger Wilma Gustafsson.

Åryds skola fick hjälp av den amerikanen John Creighton och ryssen Viatcheslav Zudov att plantera ett träd till minne av den här dagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista