Maj-Lis Lundberg från det kommunala pensionärsrådet i Alvesta. Foto: Alexandra Edman/Sveriges Radio
Maj-Lis Lundberg från det kommunala pensionärsrådet i Alvesta. Foto: Alexandra Edman/Sveriges Radio
Alvesta

Minskad valfrihet för pensionärer

"Det är ett underligt beslut"
1:31 min

De personer som står i kö till ett särskilt boende i Alvesta kommun får numera bara tacka nej till föreslagen plats två gånger. Tidigare fick de tacka nej tills dess att de fick en plats de ville ha.

Äldre personer med särskilda vårdbehov som står i kö till en plats på ett särskilt boende i Alvesta kommun får från och med juni i år bara tacka nej två gånger till en föreslagen plats, sedan ska en ny behovsprövning göras. Det har omsorgsnämnden i Alvesta beslutat. 

Det kommunala pensionärsrådet där bland annat representanter från flera pensionärsorganisationer finns representerade har inte fått säga sitt i frågan och visste inte om det här beslutet förrän P4 Kronoberg berättade om det.

– Det här leder till två biståndsbeslut och det förstår jag inte varför de ska införa, det är ett underligt beslut från politikerna, säger Maj-Lis Lundberg från pensionärsrådet.

Enligt nämndordföranden Mats Martinsson (S) var det politisk enighet om det här och det görs för att se om personerna som står i kö till särskilt boende fortfarande har behov av detta.

– Om vi har erbjudit en skälig plats två gånger, då finns det anledning att göra en ny behovsprövning anser vi. Det här är ingen valmöjlighet, utan behovet som ska styra. De här köerna fungerar inte som en vanlig bostadskö, utan den med störst behov får en plats först, säger Mats Martinsson.

Enligt kommunens egen utredning om boendeutvecklingen kommer det att stå runt 40 personer i kö till särskilt boende i slutet av 2015. Och behovet kommer att öka med åren, med ungefär 20 stycken på två år.

Socialtjänstlagen säger att du ska bli erbjuden en plats på ett särskilt boende inom tre månader. I Alvesta är det just nu ett 20-tal personer som väntat längre än så.

– Jag håller med om att behovet ska styra, men under tiden man väntar på ett nytt behovsbeslut, där behovet troligen kvarstår, så får den äldre och sjuka bo kvar hemma. Oftast blir personen isolerad i sin lägenhet då vi i Alvesta har problem med många äldre bostads- och hyreshus som saknar hiss, säger Maj-Lis Lundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".