en fotboll
Foto: Janerik Henriksson/TT.
Sverige

Kriminella nätverk hot mot idrotten

En ny rapport från BRÅ visar att svensk fotboll och basket har inslag av matchfixning. Enligt BRÅ finns det spelare som utsätts för hot och utpressning av kriminella grupperingar.

De misstänkta fallen som Brå har tagit upp i sin rapport finns i Superettan ner till division 3 i fotboll. Men det finns även misstankar om matchfixning inom Basketligan.

Enligt Brå kommer initiativet till matchfixningen oftast från aktörer utanför idrotten. Dock har BRÅ även identifierat initiativtagare både inom och utanför fotbollen.

Eftersom det finns ett stort utbud av spel på den internationella spelmarknaden och man även kan kombinera olika spelformer kan matchfixare med hjälp av några få idrottsutövare arrangera matchfixning som kan ge en stor utdelning.

Forskarna på Brå har även sett att vinster från matchfixningen kan finansiera även annan brottslighet.

2012 kom den första polisanmälan i Sverige som gällde en misstänkt manipulerad fotbollsmatch. Fram till 2014 har det kommit en ett 20-tal anmälningar, enligt BRÅ. Hittills har ingen dömts och många utredningar har lagts ner. Brottsutredningarna kring matchfixning är tar mycket tid och resurser och är komplexa.

Brå föreslår i sin rapport ett vidgat utredningsfokus och att det görs en straffrättslig översyn på området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista