En skulptur av tanten med väskan. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
En skulptur av tanten med väskan. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio
Varberg

Varberg skjuter på beslut om omstridd staty

"Fått ett antifascistiskt symbolvärde"
2:06 min

Varbergs kommun kommer inte fatta beslut om den omdiskuterade statyn "Med handväskan som vapen" i dag som det var tänkt.

Växjö kommun har tidigare sagt nej till verket. I dag hade Varbergs kommun ett extrainsatt möte för att diskutera om statyn kunde placeras på offentlig plats.

Kommunen har kommit fram till att det inte finns en formell förfrågan från Varbergsprofilen tillika köparen Lasse Diding. Därför skjuts nu beslutet på framtiden.

Lasse Diding har ju köpt Susanna Arwins bronsstaty – ett verk inspirerat av det kända fotografiet på en kvinna som slår med väskan mot en nynazist i Växjö 1985.

Han ville skänka skulpturen till Varbergs kommun.

Samtidigt kontaktades Varbergs kommun av sonen till kvinnan på fotografiet som vädjade till kommunen att inte ta emot verket.

- Självklart tar vi hänsyn till den anhöriges synpunkter, förklarade kommunrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) inför det extrainsatta mötet.

Kvinnans son har sagt till P4 Halland att han inte vill att hans mamma används i politiskt syfte.

Läs mer: Didings staty ogillas av familjen: Känns sjukt

Han tycker att det känns sjukt att en konstnär mot familjens vilja kan göra profit genom att sälja skulpturer av mamman, och att de som vill göra henne till en symbol inte har en aning om vem hon var.

Köparen Lasse Diding har däremot insisterat på att statyn har ett viktigt symbolvärde.

– Den har fått ett antifascistiskt symbolvärde. Och det är inget man kan göra något åt.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".