Riksbanken visar upp Sveriges nya sedlar. En plånbok med sedlar med bland andra den nya 200-kronorssedeln. Foto: Jessica Gow/TT
Riksbanken visar upp Sveriges nya sedlar. En plånbok med sedlar med bland andra den nya 200-kronorssedeln. Foto: Jessica Gow/TT
Växjö

Inga nya sedlar i Kronoberg - än

0:56 min

I dag släpper Riksbanken de nya sedlarna. Men för de kronobergare som försökte ta ut pengar under morgonen blev det lång näsa, för till Kronoberg kommer de nya sedlarna först efter den 6:e oktober.

– Tyvärr, den 1:a oktober är ju den dagen som Riksbanken gjorde sedlarna tillgängliga att hämta ut från Riksbanken, och vi har ju lite logistik innan vi hinner få ut dem i bankomaterna, så från och med den 6:e oktober kommer vi börja fylla på i de 80 bankomater som vi ska testa i, säger Johan Nilsson på Bankomat AB.

I Kronoberg är det en enda bankomat som får de nya sedlarna till att börja med, bland annat 200-lappar, - och det är bankomaten på Kungsgatan 5 i Växjö.

Om jag den 6:e oktober går till bankomaten och tar ut 400 kronor, hur stor sannolikhet är det att jag får de nya sedlarna?

– Vi matar ju ut en sedelmix som är effektivast för oss, och det är ju så få sedlar som möjligt. Så begär man 400 kronor så ska man få två stycken 200-sedlar. Men jag kan inte garantera att Växjöautomaten har 200-sedlar precis den 6:e oktober, det blir när den automaten har behov av påfyllning, säger Johan Nilsson på Bankomat AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista