Markarydspolitikern Joakim Pohlman (S). Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Markarydspolitikern Joakim Pohlman (S). Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio
Världens barn

Markaryd ger pengar till insamling via kommunalt bolag

0:49 min

Markaryds kommun skänker pengar från ett kommunalt bolag till den pågående insamlingen för Världens barn. Det kontroversiella beslutet tog politikerna efter att de sett hur invånarna och näringslivet ställt upp under insamlingsveckan.

– Vi tycker det är viktigt att vi som ett kommunalt bolag gör som många andra bolag i Markaryd, det vill säga skänker pengar till Världens barn, säger Joakim Pohlman (S).

Det är ur det kommunala bolaget Markaryds Industribyggnadsaktiebolag som politikerna tar 15 000 kronor och ger till insamlingen.

Att ta pengar och ge till välgörenhet är inte helt enkelt när det gäller kommunal verksamhet. Därför kommer pengarna från det kommunala bolaget och inte direkt från kommunen.

– De kommunala bolagen lyder under aktiebolagslagen. Därför är det inga problem, fortsätter Joakim Pohlman.

Kommunen ställer däremot upp med tjänstemannatid och är dessutom medarrangör till den gala som genomförs i morgon kväll, påpekar Joakim Pohlman. Men de rena pengarna, 15 000 kronor, kommer alltså från det kommunala bolaget.

– Notera att detta inte är skattemedel. De här pengarna kommer från företag som hyr in sig i våra fastigheter. Det är från överskottet i det bolaget som dessa pengar kommer, påpekar Joakim Pohlman.

– Med det engagemang som Markarydsborna visar så tror jag inte att någon har synpunkter på att vi gör så här, avslutar Joakim Pohlman.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista