Per Darell, naturskyddsföreningen i Alvesta. Foto: Roger Bergvik / Sveriges Radio.
Per Darell, naturskyddsföreningen i Alvesta. Foto: Roger Bergvik / Sveriges Radio
Alvesta

Ja till omstridda byggplaner vid Åsnen - trots experters nej

1:22 min

Länsstyrelsens ledning kör över den egna naturvårdsexpertisen och säger ja till Alvesta kommuns planer på att bygga omstridda villor och en småbåtshamn i Horgenäs i den sydvästra delen av sjön Åsnen, där delar ska bli nationalpark.

I Naturskyddsföreningen i Alvesta är man mycket besviken, säger föreningens Per Darell:

– Det är väldigt trist tycker jag. Att man skulle bygga ett villaområde i strandskyddat område vid exempelvis Tåkern eller Hornborgarsjön verkar ganska avlägset tycker jag. Men här i Alvesta tillåts ett 40-tal villor att byggas i strandskyddat område.

Naturskyddsföreningen är också kritisk till hur inventeringen av områdets naturvården gjorts.

– En enda höstdag, en enda dag har man inventerat naturvärdena. Och då ska man ha i åtanke att Åsnen är av internationell betydelse i samband med fågeldirektiv och våtmarkskonvention där man ska ta särskilt hänsyn till bland annat fiskgjuse som finns i området. Det är den mest ostörda delen av hela Åsnen och är en angränsande del till den blivande nationalparken.

Länsstyrelsen motiverar beslutet med att påverkan på naturen i och kring Åsnen och den blivande nationalparken inte blir stor, medan tre miljövårdstjänstemän inom länsstyrelsen alltså anser motsatsen, och också har anmält avvikande mening till beslutet, en mycket ovanlig åtgärd:

– Det visar väl på hur svår frågan är, tydligen, säger Per Darell, som ändå hoppas på att få rätt med tiden.

– Vi har gått vidare och överklagat till mark- och miljödomstolen att vi inte fick ha så kallad talerätt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista