Henrik Jonasson och Robert Loeffel vid polisen i Kronoberg. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Henrik Jonasson och Robert Loeffel vid polisen i Kronoberg. Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Kronoberg

Efter inbrottsvågen: "Vi gör vad vi kan för att knäcka detta"

0:48 min

En inbrottsvåg sköljer just nu över Kronoberg. Bara i går anmäldes åtta olika inbrott i villor på landsbygden söder om Växjö.

– Det är jätteallvarligt och vi har knappt varit med om det tidigare att vi har så många villainbrott på så kort tid, säger Robert Loeffel vid polisen i Kronoberg och fortsätter:

– Det är framförallt på dagen som inbrotten inträffat, och alla är på landsbygden, inga i tätorterna.

Finns det något mönster, kan man se om inbrottet är gjorda av samma personer?

– Vi utgår från att alla inbrotten har ett samröre med varandra, för det är ingen tillfällighet att de uppstår på så kort tid på en så begränsad yta.

Vad är det som har stulits?

– Exakt vad som stulits vet vi inte än, men jag kan tänka mig att det rör sig om smycken och sådana saker, säger Henrik Jonasson vid polisen.

I går anmäldes 35 villainbrott i hela landet, varav åtta alltså i Kronoberg.

Normalt inträffar mellan 150 och 170 villainbrott per år i Kronoberg, men under årets första nio månader är den siffran redan uppe i 205, enligt Robert Loeffel.

Vad ska folk tänka på, ska man sitta hemma och vakta huset?

– Det ska man förhoppningsvis inte behöva bry sig om. De råden vi ger är att huset inte ska se obebott ut, och ser man obehöriga bilar som kör in till ett grannhus då är vårt råd att ringa polisen direkt, säger Robert Loeffel.

Ibland finns en känsla hos allmänheten att man inte tas på allvar när man ringer om detta?

– Det vill jag absolut förneka att vi inte tar detta på allvar. Vi har poliser som hela tiden bara väntar på de här signalerna. Det vi är intresserade av är ju bilmärke och bilnummer. Vi gör vad vi kan för att knäcka detta, säger Robert Loeffel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista