Lennart Värmby (V), regionråd Region Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Lennart Värmby (V), regionråd Region Kronoberg. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Regionråd till attack mot vårdcentraler som vägrar insyn

Lennart Värmby: "Vi får driva detta vidare"
1:19 min

Att två privata vårdcentraler i länet vägrat låta Region Kronoberg granska deras patientjournaler upprör regionrådet Lennart Värmby (V).  

– Ja, vi betalar ju med skattepengar till våra vårdcentraler för att de ska göra ett uppdrag, nämligen möta våra patienter, och då ska man rimligen ha en insyn i underlaget för deras ekonomi, säger Lennart Värmby.  

Det var i Region Kronobergs årliga granskning av kvaliteten på vårdcentralerna som ingår i vårdvalet som Gränsbygdskliniken i Markaryd och Smålandshälsan i Ljungby sa nej till att låta regionens tjänstemän granska deras patientjournaler. Cheferna hänvisade bland annat till att det var olagligt att låta andra gå in i patienternas journaler på det viset och menade också att det var en hetsjakt på dem, på grund av att de är privata. 

De här två vårdcentralerna får också betydligt högre ersättning från regionen per patient än andra, just på grund av att patienterna är multisjuka.

Vårdcentralernas vägran togs också upp på Regionfullmäktige förra veckan av just Lennart Värmby, som pekade ut de med namn som exempel på att ersättningssystemet till vårdcentralerna går att manipulera. Ju fler diagnoser, desto mer intäkter får vårdcentralen.

Men misstänker du att de fuskar med diagnoserna för att få ut mer ersättning?   

– Nej, det behöver inte vara fusk, man säger ju att vården ska vara grundad på vetenskap och beprövad evidens och frågar du läkare kan de formulera diagnoserna lite grann olika, vet man då om att en tung diagnos kan ge mer intäkter till vårdcentralen så är det nära till hands att man skriver en tung diagnos utan att det i sak behöver vara felaktigt.

Men det lät på regionfullmäktige som att du misstänkte att de här vårdcentralerna inte körde med rent spel?

– Exakt och varför gör jag det, jo för de vägrar ju att lämna ut det underlaget som de grundar sin ersättning på.

Vad kan ni göra åt de här två vårdcentralerna?

– Ja, det återstår att se, efter vad jag förstått har de datainspektionen på sin sida och det är mycket märkligt, så vi får väl driva detta vidare och överklaga och på något sätt komma åt det här, säger Lennart Värmby.

En debatt om ersättningssystemet och de här vårdcentralerna hör du i Eftermiddag i P4 när Lennart Värmby (V) och Roland Gustbee (M) kommer till studion.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".