Gravid kvinna. Foto:Hasse Holmberg/Scanpix
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Kronoberg

Akut kejsarsnitt efter felaktig diagnos

En gravid kvinna som inte mådde bra kontaktade mödravårdcentralen och bedömdes ha fått magsjuka. Men efter att kvinna själv krävt en vidare utredning visade det sig att hon hade drabbats av havandeskapsförgiftning.

Region Kronoberg har nu anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, enligt Lex Maria.

Enligt anmälan var det kvinnan själv som kontaktade vården och var orolig för att hon drabbats av havandeskapsförgiftning, men personalen på mödravårdcentralen gjorde bedömningen via telefon att det sannolikt rörde sig om magsjuka.

Men kvinnan gav sig inte utan ordnade på egen hand en kontroll av blodtryck och urinprov som visade på diagnosen havandeskapsförgiftning.

Några dygn senare förlöstes kvinnan med akut kejsarsnitt. Enligt Region Kronoberg har det därefter inte varit några komplikationer.

Kliniken skriver också i anmälan att man sett över sina rutiner och vidtagit förebyggande åtgärder. Och man planerar att införa en rådgivningsmall vid telefonrådgivning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".