Polisens pistol av typ P 229. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Polisens pistol av typ P 229. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Fiasko för polisens pistoler – fungerar bara ibland

1:51 min

En av polisens allra vanligaste vapen, en pistol av modell Sig Sauer P229, fungerar bara i bland. I dagarna har därför order gått ut till hela landets polisstationer att pistolen bara får användas om den har provskjutits först.

Hos polisen i Kronobergs län finns över 100 pistoler av den här modellen. Och att pistolen kan strula på det här viset – och nu måste provskjutas först innan den ens får följa med i polisens hölster – är ytterst besvärligt.

Det säger Tomas Hermander som är kommissarie i länet:

– Det klart att det inte är en bra situation, dels i skyddet av polismannen. Man ifrågasätter: "Kommer mitt vapen att fungera om jag skulle behöva använda det?" 

"Vi kan behöva låna vapen från andra enheter" 

– Det andra som är besvärligt är att vi ska ersätta dessa vapen som är inte är provskjutna. Och det har vi svårt med i dag. Om alla 100 pistoler av det här slaget inte skulle vara provskjutna, så har vi inte tillräckligt med ersättningsvapen, säger Tomas Hermander.

Och om det skulle bli fallet kan polisen bli tvungen att ta till drastiska åtgärder.

– Antingen får vi ta gamla vapen, förrådsställda 225:or, eller så får vi tillfälligt låna vapen från andra enheter som inte är ute dagligen, säger Tomas Hermander.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista