Åklagare Johan Lindmark, vid Riksenheten mot korruption. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio.
Åklagare Johan Lindmark, vid Riksenheten mot korruption. Foto: Linda Evereus/Sveriges Radio.
Växjö

Misstänkte matchfixaren från Växjö släppt ur häktet efter rättegång

De två huvudmisstänkta, varav en man från Växjö, i rättegången om fixade fotbollsmatcher försätts på fri fot efter att tingsrätten i Kristianstad avslutat dagens rättegång.

Under dagens rättegång i Kristianstad tingsrätt har åklagaren yrkat på fängelsestraff för alla åtalade utom en.

- Det här rör sig om matchfixning och vi måste sända en signal att det här är inte tillåtet beteende, säger Johan Lindmark, åklagare vid Riksenheten för korruption.

Undantagen från yrkandet på fängelsestraff är fotbollsspelare som erkänt och gått till polisen och anmält de misstänkta huvudmännen. Spelaren som anmält hot och utpressning till polisen är mycket trovärdig, menar åklagaren, som också lutar mycket av sin bevisning på spelarens vittnesmål.
Men försvarsadvokat Tomas Magnusson menar att spelaren talar osanning, och att åklagaren inte har tillräcklig bevisning i övrigt. Försvaret ville istället att de åtalade männen omedelbart ska försättas på fri fot. Vilket tingsrätten alltså också beslutat göra, efter rättegången avslut på onsdagen.

Riskerar fängelse i mer än tre år

Dom i målet ska meddelas den 28 oktober och de inblandade spelarna riskerar mellan 6 månader och åtta månaders fängelse. De misstänkta huvudmännen minst 3 års fängelse. 
- Det här är första gången domstolen nu får anledning att prova påföljden och det ska bli intressant att se var de hamnar någonstans, säger åklagare Johan Lindmark.

Det är sammanlagt sex personer står åtalade misstänkta för inblandning i matchfixning vid tre matcher i division 1 under hösten 2013 och våren 2014. En av de åtalade huvudmännen kommer från Växjö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".