Sylvia Trench spelas av Maria Johansson, James Bond - Anders Cöster, Secret Agent - Johanna Johansson. Foto: Jerry Gladh Markaryd Photography AB och Lukas Pålsson,retuscherare
Sylvia Trench spelas av Maria Johansson, James Bond av Anders Cöster och Secret Agent av Johanna Johansson. Foto: Jerry Gladh/Markaryd Photography AB, Lukas Pålsson/retuscherare
Markaryd

Ny Bondfilm spelas in - i Markaryd

2:45 min

Kostymen är på och han dricker Vodka Martini. Allt är på ett sätt som vanligt i agent 007:s värld, fast den här gången är han i Sverige, i Markaryds kommun. Där spelas Bondfilmen Black Light in.

Lars Gahlin och Mats-Ola Pålsson hade en dröm om att göra en Bondfilm som såg ut som de gamla Bondfilmerna, den skulle vara lite retro men samtidigt proffsig. De började skriva manus och i dag är det runt 140 personer involverade i filmprojektet.

 – Det kommer ett världshot. Bond är pensionerad sen elva år tillbaka men han känner sig tvingad att ta tag i det här som ett sista mission, berättar Lars Gahlin, som skrivit manuset.

Filmen heter Black Light och har premiär våren 2016, den ska visas i en nedlagd biograf i Strömsnäsbruk. Precis som i de riktiga Bondfilmerna pratar alla engelska, även om den här är inspelad i området runt Markaryds kommun.

Tanken var att det skulle ha varit premiär på juldagen, men på grund av det dåliga sommarvädret har premiären alltså fått skjutas upp.

Vad säger de som äger rätten till Bondfilmerna om det här?

– Jag har kollat runt med advokater. Så länge du inte gör det på det sättet att du ska ha in pengar så är det ingen som bryr sig i dag, säger Lars Galhin.

Filmprojektet kostar inte pengar, det finns inget kommersiellt i den och ingen av de som medverkar har stått framför kameran tidigare. Maria Johansson, som ska spelar Sylvia Trench, gör filmdebut och känner sig peppad.

 - Jag har inte läst hela manuset men jag vet vad filmen går ut på, hur den börjar och slutar. Det känns spännande och kul, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista