Illegala campare
Polisen på plats hos de illegala camparna. Foto: Lars-Peter Hielle/Sveriges Radio.
Växjö

Illegala campare avhysta från Helgö

"Avhysningen har gått smärtfritt till"
3:42 min

För drygt en vecka sedan togs beslut om att avhysa de illegala campare som håller till i en husvagn på Helgö. I dag blev beslutet verklighet. 

Avhysningen gick smärtfritt till enligt Kronofogden och länsstyrelsen som var på plats tillsammans med polis. 

– När vi kom hit så var det väldigt lugnt. Det var inte så många på plats som vi trodde det skulle vara. Och de avlägsnade sig ganska fort. Det har gått lugnt till, precis enligt planen, berättar Sofia Madebäck från Kronofogden. 

– Nu väntar vi på att egendomen som ingår i beslutet [husvagnen] ska avlägsnas från platsen. Sedan är vi klara, fyller hennes kollega Peter Kabbenäs i.

Det är civilpolisbilar här. Sedan är Kronofogden här också. Det är Kronofogden som sköter självaste avhysningen. Polisen är bara med som handräckning. Jag gissar att det är runt 20 personer här för att avhysa camparna. - Reporter Lars-Peter Hielle

Det var länsstyrelsen som i slutet av september tog initiativ till avhysningen. Det är inte tillåtet att bedriva lägerverksamhet i naturreservatet där husvagnen befinner sig.  

Nu ska länsstyrelsen städa upp på Helgö. 

– Bor man så många personer under en lång tid så blir det nedskräpning. Och det förstör naturen. Nu kommer vi att stänga av platsen tillfälligt i kanske en vecka, förhoppningsvis ännu mindre, och städa området. Sedan kommer det vara öppet igen för allmänheten, berättar Sara Lamme från länsstyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".