Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Foto: Per Brolléus/Sveriges Radio
Växjö

Mannen bakom Jusab-bluffen åtalas

Hör åklagaren Jonny Philipsson
0:59 min

Den 44-årige mannen som låg bakom den så kallade Jusabhärvan och som lurade över 100 personer i Växjö att de hade fått jobb, åtalas nu vid Växjö tingsrätt.

– Det känns bra att man tagit sig igenom det här materialet och fått iväg åtalet, säger åklagaren Jonny Philipsson.

Åtalet omfattar 22 åtalspunkter, bland annat oredligt förfarande, bedrägeri och stöld mot ett 50-tal olika målsägande - både privatpersoner och företag. Mannen krävs i åtalet på ersättning på nära 400 000 kronor.

Har det varit en svår utredning?

– Det tycker jag inte, men den har varit omfattande. Det svåra har väl i så fall varit att bedöma vilken skada var och en av målsägandena lidit.

Datum för rättegången är inte satt än, men åklagaren beräknar att den kommer att ta omkring 35 timmar.

Kommer alla eller bara en del av de inblandade att höras under rättegången?

– Alla kommer att höras.

Det var i januari i år som runt 130 personer lurades till en lagerlokal utanför Växjö i tron om att de skulle få börja nya jobb, men när de kom dit var det stängt och ingen ansvarig fanns på plats.

De hade fått veta att elektronikkedjan Netonnet skulle öppna ett nytt lager och att en lokal företagare, Jusab, i samarbete med Alwex skulle öppna lagret ihop.

Exakt vad som låg bakom bedrägeriet har inte kommit fram, men turerna efteråt har varit flera med konkursansökningar, polisutredning och nu alltså åtal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".