Hjältehunden Sam hemma hos Ingvar och Viviann Linderos i grannhuset till den nerbrunna gamla skolan i Kånna. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Hjältehunden Sam hemma hos familjen Linderos i grannhuset intill den nerbrunna skolan i Kånna. Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Kånna

Hunden Sam väckte familjen i sista stund

"Det kändes nästan som att man skulle gå under bara"
4:38 min

Om det inte hade varit för hunden Sam hade kanske branden i Kånna skola hunnit sprida sig till familjen Linderos hus. Men mitt i natten väcktes dottern Helena av att hunden skällde och de kunde larma SOS.

I huset intill Kånna skola befann sig familjen Linderos natten till lördag. Tanken var att de egentligen skulle varit bortresta, men omständigheterna ändrades och familjen var hemma över helgen. Ingvar och Vivianne Linderos berättar om den skräckfyllda nattens händelser. När Vivianne gick och lade sig vid tolv-tiden på natten märkte hon ingenting ovanligt.

– Sedan minns jag bara att Helena står vid vår sovrumsdörr och ropar "Kånnaskolan brinner, Kånnaskolan brinner", berättar Vivianne Linderos.

Vivianne trodde först att det var deras garage som brann.

– Lågorna stod meterhöga vid vårt garage, så jag ropade att det var vårt garage som brann, jag var helt övertygad om det, säger Vivianne.

Om det inte hade varit för att hunden Sam börjat skälla så hade kanske inte familjen vaknat. Det var också tur att de inte hade klippt ner syrénhäcken intill garaget.

– Den var väldigt hög och det var väldigt bra menade brandmännen eftersom den skyddade garaget, säger Vivianne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".