Nyanlända flyktingar på Malmö Central. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.
Älmhult

Hus från Älmhult kan hjälpa flyktingar

"Vi har haft informella kontakter"
1:17 min

Ett företag från Älmhult kan få uppdrag att ta fram hus till flyktingar som kommer till Sverige. Företaget har hittills levererat 5 000 hus till katastrof- och krigsdrabbade områden i världen.

Husen levereras som platta paket, de väger 150 kilo styck och kan sättas ihop utan verktyg av flyktingarna själva, boendeytan är på 17,5 kvadratmeter. Men om husen ska fungera i Sverige krävs det att de anpassas för kallare väder.

– Det finns ingen värme i dem och de är gjorda av ett material som är ganska tunt, som ett liggunderlag. Om det ska användas i Sverige så behöver man någon form av värmefläkt, säger Anders Rexare Thulin från Älmhult som är VD i hjälporganisationen Better Shelter.

Än så länge är inget bestämt om husen kan bli aktuella även här, men Anders Rexare Thulin säger att företaget haft informella kontakter som kan resultera i att husen även kan sättas upp i Sverige.

Så här ser tälten ut (extern länk).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".