Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Foto: Hans Runesson.
Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Arkivfoto: Hans Runesson.
Växjö

Två patienter försvunna från rättspsyk i Växjö

3:22 min

Under måndagen försvann två av patienterna som vårdades på rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. 

En man i 50-årsåldern, som uppges vara farlig, ska ha försvunnit från kliniken under en permission på måndagen. Den andre mannen, även han i 50-årsåldern, ska även han ha försvunnit under en permission på måndagen.

Enligt Region Kronoberg har männens försvinnande inget att göra med varandra.

– En har varit på en beviljad permission från förvaltningsrätten och en har varit på en frigång ute på sjukhusområdet, säger David Wirdelöv, biträdande verksamhetschef vid rättspsykiatriska regionkliniken.

Vad är detta för personer?

– Båda två har med sig lite narkotika- och trafikbrott och en mindre grad av våldsbrott.

Kan man betrakta dem som farliga?

– Nej, det kan man absolut inte säga, båda patienterna har på sitt håll haft tuffa utmaningar med att bli fri från narkotika och droger men vi ser inga risker vad gäller återfall till våldsbrott och liknande, säger Wirdelöv.

Enligt polisen pågår det ingen aktiv sökinsats men männen är efterlysta och om polis påträffar dem så ska de föras tillbaka till kliniken.

Polisen betonar att mannen som rymt inte anses vara farlig för allmänheten, utan det är riktat mot en viss person eller vissa personer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista