Hasse Bengtsson vid ett odlingsröse.
Hasse Bengtsson från Skogsstyrelsen vid ett lite dolt odlingsröse. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio.
Kronoberg

Skogsbruket skadar färre fornlämningar

Skogsstyrelsen: "Svårt helt undvika skador"
1:23 min

Skogsbruket har blivit bättre på att undvika att skada de många odlingsrösen som finns i länets skogar vid avverkningar och markberedningar. Men det finns mer att göra.

Odlingsrösena, som är fornlämningar, är skyddade enligt kulurminneslagen, och det skyddet följs allt bättre av de som kör skogsmaskiner.

– I stort sett alla maskinförare är utbildade i dag och har lärt sig att se de här företeelserna och förstå vad det är och hur de ska försöka undvika att skada dem, säger Hasse Bengtsson på Skogsstyrelsen, och fortsätter:

– Vi ser klara tecken på att det blir bättre men fortfarande är det för mycket av den här marken som blir tydligt skadad.

I Kronobergs län finns mycket så kallade fossil åkermark, mark som varit jordbruksmark men som nu ofta är skog. Där finns många odlingsrösen, högar av sten, som kan vara överväxta med mossa och annan växtlighet och därför kan vara svåra att upptäcka.

– Det är svårt att helt undvika påverkan på den här typen av fornlämningar. Det räcker att en skogsmaskin kör över ett röse så kommer den säkert att flytta på någon av stenarna och det är ju en påverkan om än en lindrig sådan.

Svaren finns någonstans där under marken - Hasse Bengtsson, Skogsstyrelsen

Det kan bli en betydligt större påverkan när ny skog ska planteras och man kör med markberedningsmaskiner över området.

– Kör man då lite för hårt med markberedningsmaskinerna, lite för djupt, då kommer man ner och rör om i de lager som egentligen är intressanta för där finns spår av bosättningar. Där finns mycket som kan ge oss information om hur människor har levat, svaren finns någonstans där under marken, säger Hasse Bengtsson på Skogsstyrelsen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".