Kånna skola i brand. Foto: Ljungby räddningstjänst
Kånna skola i brand. Foto: Ljungby räddningstjänst
Kronoberg

Svårare försäkra flyktingboenden efter bränderna

1:07 min

Brandattacken mot Kånna skola och flera andra planerade akutboenden för asylsökande i landet har skapat tveksamheter kring möjligheterna att försäkra de aktuella fastigheterna.

Men för Länsförsäkring Kronoberg handlar det än så länge enbart om att förebygga skador tillsammans med fastighetsägarna.

– Det är ju mycket på den skadeförebyggande sidan. Kopplat till brand så är det ju till exempel frågor om brandsläckare och brandvarnare. Är det ett mer långvarigt boende så kan det handla om brandlarm och kanske också sprinkleranläggningar i köksdelar och på andra håll, säger Billy Söderqvist, marknadschef på Länsförsäkring Kronoberg.

Brandattackerna har också fått vissa försäkringsbolag att överväga att höja premierna och försvåra möjligheterna att teckna nya försäkringar och också att bryta ingångna avtal. Men det är inte aktuellt för Länsförsäkring Kronoberg:

– Pågående avtal gör vi ju inga förändringar i. Däremot försöker vi också där att göra det här skadeförebyggande arbetet för att skapa en större trygghet. Och något annat är inte alls aktuellt här, säger Billy Söderqvist, marknadschef på Länsförsäkring Kronoberg. 


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista