Alaa Sadik och Yessir Abu-Rgif står vid pantautomaten.
Paret Alaa Sadik och Yessir Abu-Rgif pantar sina flaskor och trycker sen på "skänkaknappen". Foto: Carina Bergqvist/Sveriges Radio
Sverige

Flyktingkrisen får fler att donera panten

Växjöbon Alaa Sadik: "Folk bryr sig"
0:43 min

Att det finns en vilja att hjälpa till i flyktingkrisen märks tydligt i landets pantautomater. Under hösten har allt fler tryckt på den gula biståndsknappen.

– Jag tycker det är bra att man kan ge välgörenhet till folk som behöver det, säger Växjöbon Alaa Sadik.

Vad tror du det beror på att folk är så givmilda?

– Det beror på att folket bryr sig om vad som händer i omvärlden och man försöker på alla sätt hjälpa till, säger Alaa Sadik.

September brukar vara en medioker månad när det gäller pantintäkter till Röda korset. Men i år så är den till och med bättre än varma sommarmånaderna och december med jul- och nyårshelger.

740 000 kronor gav knapptryckningar på ICA-butiker i september i år, det är ett par hundra tusen bättre än motsvarande månad förra året.

Även Axfoods Willysbutiker med pantknapp som går till Rädda barnen och flyktingkrisen, har en markant ökning, runt 40 procent fler som trycker på donationsknappen i september i år.

Däremot rapporterar Coop vars bistånd går till Vi skogen som är ett trädplanteringsprojekt ingen ökning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".