Två barn och flera mobiler.
Foto: Gorm Kallestad/TT, Kerstin Carlsson/TT
Ljungby

Vill minska surfandet i simhallen

0:50 min

I badhuset i Umeå är det förbjudet att använda mobil eller platta eftersom föräldrarna surfar för mycket och glömmer att se till sina barn. Och nu vill Svenska livräddningssällskapet att fler följer efter.

– Vi ser att det ökar hela tiden och föräldrarna lyfter inte blicken från sina plattor eller telefoner, säger Lena Månsson, badmästare i simhallen i Ljungby.

Hur kan det se ut när en mamma eller pappa är med sina barn i simhallen?

– När barnen går ner och badar så öppnar de sin telefon och sedan är det inte många blickar på barnen, utan blicken är i telefonen.

Har ni agerat på något sätt kring det här?

– Ja, det händer att vi upptäcker att ditt barn kanske inte är där det ska vara, och då blir föräldrarna jätteskärrade för då upptäcker de hur långt in i sin telefon eller platta de är.

Och även i simhallen i Ljungby vill man nu begränsa användandet av mobiler och plattor. Men det kommer att ske på frivillig basis.

– Vi kommer inte att ta dem, men be dem lägga undan dem, göra folk uppmärksamma på att det inte är bra, säger Lena Månsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista