CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Pensionär med rullator. Foto: Christine Olsson/Scanpix

Pensionärer går miste om hyrespengar

Drygt 1 300 pensionärer i Kronoberg kan ha rätt till höjt bostadstillägg. Det visar en genomgång som Pensionsmyndigheten har gjort.

Det är oanmälda hyreshöjningar som är den vanligaste orsaken till att pensionärerna får för lite i bostadstillägg.

Och nu uppmanas pensionärerna att kontrollera så att de anmält rätt hyra till Pensionsmyndigheten.

– Varje år höjs hyrorna runt om i hela landet. Pensionsmyndigheten går ut med den här informationen för att påminna om att man behöver anmäla sin nya hyra till oss, för att få rätt bostadstillägg utbetalt. Det är angeläget att alla pensionärer får den ersättning de har rätt till, och därför arbetar vi aktivt för att rätt bostadstillägg ska utbetalas, säger Maria Modin, kontrollansvarig på Pensionsmyndigheten.

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg för pensionärer med låg pension. Det är inkomstprövat och beräknas utifrån bostadskostnad, inkomster och eventuell förmögenhet.

Som högst kan en ensamstående pensionär få 95 procent av bostadskostnaden upp till 5 000 kronor plus ett tillägg på 340 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista