Elsa Hulu med några av fynden hon hittat i matcontainrar. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
1 av 3
Elsa Hulu med några av fynden hon hittat i matcontainrar. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
Elsa Hulu, containerdykare, Maria Johansson och Johan Herdeby, butikschefer på Ica Maxi i Växjö. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
2 av 3
Elsa Hulu, containerdykare, Maria Johansson och Johan Herdeby, butikschefer på Ica Maxi i Växjö. Foto: Peje Johansson/Sveriges Radio
Så här såg det ut i containern hos Ica Maxi när P4 Kronoberg var där. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
3 av 3
Så här såg det ut i containern hos Ica Maxi när P4 Kronoberg var där. Foto: Peje Johansson/ Sveriges Radio
Morgon i P4

Elsa dyker efter mat i containrar

Här möter containerdykaren Elsa handlarna Johan och Maria
2:21 min

När mörkret faller och affärerna stängt dyker Elsa Hulu och hennes kompisar upp. De letar efter mat i containrar, så kallad dumpster diving.

– Vi försöker ta det som vi vet är bra och som vi kan äta. Vi har bra koll på livsmedel och ser vad som är dåligt eller inte. Vi vi ju vad man ska tänka på, att inte ta till exempel kycklingfilé, säger Elsa Hulu.

En av många containrar som Elsa och hennes kompisar "dyker" i kvällstid när affärerna stängt är Ica Maxi i Växjö. Och så här säger butikschef Johan Herdeby om fenomenet containerdykning.

– Om man bortser från den personliga risken man tar att skada sig i mörkret så finns det många andra aspekter på det. Det kan ha läckt kycklingsaft på en sallad till exempel. En vara kan ha kasserats av olika skäl, till exempel salmonellasmitta och det vet man ju inte när man är där och letar på nätterna, säger Johan Herdeby, butikschef på Ica Maxi i Växjö.

Här kan du läsa mer om containerdykning!


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".