Växjö

Parkeringar missbrukas - nu införs avgift på prov

1:14 min

Växjöbostäder har haft problem med att boende själva parkerar sina bilar på besöksparkeringarna intill hyreshusen. Därför har man infört betalda gästplatser på prov på en gata och efter årsskiftet kan det bli aktuellt på fler platser.

På Pär Lagerkvists väg i Växjö har Växjöbostäder nu infört avgift på prov på besöksparkeringen. Sedan i början av november kostar det 5 kr i timmen att stå på gästparkeringen och man får max stå tre timmar. Anledningen är enligt Växjöbostäder att parkeringarna använts av de boende istället för av gästerna.

– Man har sett samma bilar stå där rätt ofta, säger Emma Citron som bor i ett av hyreshusen.

Enligt Växjöbostäder så är det inte ett alternativ att bygga fler parkeringsplatser för de boende för att minska risken för missbruk av platserna.

– Det finns ingenstans att göra parkeringsplatser, säger Madeleine Brixner som är drift- och serviceansvarig på Växjöbostäder.

Hon säger också att om avgifterna gör så att parkeringarna slutar användas av de boende så kan de införa avgift på fler gästparkeringar i Växjö.

– Om det löser ett problem så att våra hyresgäster känner att de kan ha besökande som kommer och kan få plats och inte behöver parkera långt ifrån, så är det kanske ett alternativ.

En av dem som utnyttjar parkeringen ibland är Gina Abrahamsson, hon tycker inte att det är bra med avgiften.

– Man ska ju kunna komma och besöka och det står ju väldigt mycket bilar på gatan, säger hon.