Recept

Recept: Kola och chokladpraliner

2:29 min

Radiokocken Jessica Goodwin bjuder på kola och chokladpraliner - perfekt att göra i helgen eller till jul. Här är recepten!

Fler recept hittar du här. Ett urval finns också på Pinterest.

  • Vit chokladpralin med passionsfruktsganache

1 dl grädde

1 dl silad passionsfrukt

25 g glykos

175 g hackad vit choklad

25 g smör

vit choklad (du behöver tillräckligt med choklad för att fylla pralinformen du har tänkt att använda)

Gör så här:

Koka upp grädde, glykos och passionsfruktsjuice. Slå gräddblandningen över chokladen och mixa ihop ganachen med en stavmixer, mixa sedan i rumstempererat smör. Ställ ganachen åt sidan medan du gjuter dina pralinskal.

Smält trå tredjedelar av den vita chokladen. Chokladen ska bli runt 45 grader. Hacka under tiden ner den tredjedel som du har kvar och rör sedan ner den i den smälta chokladen. När den hackade chokladen smält ner så bör chokladen ha en temperatur på ca 28 grader och det är dags att fylla pralinformen. Detta är en enkel form av temperering som man kan använda när man inte behöver så stor mängd choklad.

Fyll din pralinform med chokladen och vänd den sedan upp och ner så att du tömmer ut chokladen ur formen så att det bara blir ett lager choklad kvar i pralinformarna. Skrapa av överflödig choklad från formen. Låt formen stå upp och ner och stelna ett par minuter. Vänd tillbaka formen, häll ganachen i en spritspåse och fyll pralinskalen ungefär upp till två mm från kanten. Det är bra att vänta en stund med att lägga på sista lagret choklad för att försluta formen med ett tunt lager choklad innan den får stå och stelna i kylen ca. 30 min. Stjälp upp pralinerna och förvara dem svalt men inte kallt.

  • Mjölkchokladpralin med caramelganache

0,5 dl socker

2 dl grädde

100 g mjölkchoklad, gärna en choklad med lite toner av kola

10 g smör

salt

mjölkchoklad, tillräcklig mängd för att fylla din pralinform

Gör så här:

Häll sockret i en kastrull och låt det karamellisera på medelvärme. Tillsätt grädden, lite i taget och när det kokat ihop så slå det över chokladen. Mixa med stavmixer, tillsätt smöret och mixa kolan slät. Tillsätt en nypa salt och låt kolan svalna medan du fyller pralinskalen på samma sätt som med passionsfruktspralinen.

  • Mörk chokladkola

1 dl vatten

200 g socker

200 g glykos

3 dl grädde

500 g mörk choklad 

Mät upp vatten , socker och glykos i en kastrull och koka upp. Tillsätt grädden och chokladen. Låt kolan koka under omrörning till 107-108 grader, du kan testa om kolan är färdig med ett ” kulprov”.

Häll upp kolan på bakplåtspapper i en lagom stor form och låt kolan bli kall innan den delas.