En svart katt.
Foto: TT
Växjö

Fredag den trettonde oroar få

1:05 min

Det är fredagen den trettonde i dag – av gammal hävd en dag då man ska se upp för olyckor och otur. Men respekten för detta tycks ha avtagit starkt.

Inte någon av de personer P4 Kronoberg frågade på stan sa sig vara oroad av att det var fredagen den 13:e.

Enligt etnolog Karin Nilsson har de negativa föreställningarna kring fredag den 13:e avtagit bland de flesta.

– Däremot lever till exempel föreställningen kvar bland många att man ska spotta när en svart katt korsar ens väg, säger hon. Men där finns också föreställningar bland nyanlända som skiljer sig från de traditionella, som att man måste springa ifatt katten och sedan spotta på den.

– Även att man inte ska under stegar lever kvar bland många även om vi dolt det skrockfulla bakom mer rationella argument.

Talet 13 är ett olyckstal inom många kulturer. Man var ju till exempel 13 till bordet under den sista nattvarden med Jesus och lärjungarna. I det babyloniska talsystemet ansågs 12 vara lyckobringande med 13 var motsatsen. Fredag har också ansett som olycksdag genom inverkan av långfredagen.

Många hotell har inte rum med nummer 13 och inte heller något våningsplan 13 och flygbolag har inte någon rad 13 i planen för att inte oroa vidskepliga kunder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista