Älmhult

Vill ersätta hemtjänstens bilar med cyklar

1:07 min

Efter att det blivit känt att äldreomsorgen i Älmhult planerar låta medarbetarna ta cykel istället för bilen i jobbet har reaktionerna varit många. Men omsorgschefen garanterar att ingen ska behöva cykla i snöstorm.

– Det är många frågor om hur det här ska gå till och hur vi gör med mattransporter och så vidare. Naturligtvis transporterar vi inte mat på cykel. Där gäller andra regler när det handlar om varmhållning så det är ju bil som gäller där, säger Susanne Löfvall-Hertting som är områdeschef inom äldreomsorgen i Älmhult.

Men om det blir snöstorm då, hur ska man kunna cykla då?

– Nej, man cyklar inte i snöstorm.

Just nu ses hela organisationen runt hemtjänsten i Älmhults kommun över. Bland annat planerar man ersätta bil med cykel där det går att göra det. Det är runt 50 anställda i centrala Älmhult på två av fyra hemtjänstområden som då ska ta cykeln till sina omsorgstagare. Cykla kanske man inte alltid kan göra, men man kan gå emellanåt också.

Ska bilarna stå när man cyklar?

– Vi har inte svar på alla de här frågorna än, vi håller på att jobba med det här. Men vår målsättning är att vi ska kunna avyttra bilar som vi ser att vi inte behöver använda, säger Susanne Löfvall-Hertting.