Bilden visar ett  träd som är halvruttet och som  står på en stig intill elljusspåret
1 av 5
Det här trädet står på en stig intill elljusspåret. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Träd fällt i Fyllerydsskogen
2 av 5
Ett farligt träd har fällts. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Bilden visar ett träd som är halvruttet och som står på en stig intill elljusspåret
3 av 5
Det här trädet kan falla när som helst. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Vid elljusspåret i i Fyllerydsskogen står många falriga träd som när som helst kan falla över elljusspåret. Foto:Tomas Lindberg
4 av 5
Den här döda tallen som är flera hundra kilo tungt föll över elljusspåret. Foto:Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Ett dött träd ligger på elljusspåret
5 av 5
Dött gudrunträd slog ner över elljusspåret i Fyllerydsskogen. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Växjö

Dödsfällor i Fyllerydsskogen

"Vi måste ta riskerna på allvar"
1:20 min

Döda och ruttna träd i Fyllerydsskogens friluftsområde i Växjö kan utan förvarning slå i marken. Det skedde senaste i förra veckan då en grov död tall föll rätt över elljusspåret. Ingen skadades, men det var ett varningstecken

– Det var i samband med att det blåste och då är risken som störst, säger Växjö kommuns ekolog Martin Unell.

Det står många döda träd längs elljusspåret och andra stigar i Fyllerydsskogen, träd som en blåsig dag lätt kan falla omkull.

Problemet är ingen kan säga när de kommer att falla till marken. Det kan ske i dag eller om några år, men säkert är att de ruttnar sakta och blir farligare för varje dag som går.

– Vill vi ta säkra före det osäkra och åtgärda det här även om sannolikheten att någon ska få ett träd på sig är mycket liten.

Fyllerydsskogen blev ett kommunalt naturreservat 1998 och är mycket viktigt för friluftslivet i Växjö. Skogen sköts också med tanke på att gynna den biologiska mångfalden, växter och djur.

– Men vi måste ta riskerna på allvar och se om vi kan komma in här med våra maskiner och kapa träden några meter ovanför marken och skapa högstubbar. På så sätt behåller vi den döda veden i skogen, säger Martin Unell.

Och efter att P4 Kronoberg nu har uppmärksammat det här har Växjö kommun tagit bort flera av de farliga träden i Fyllerydsskogen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".