Bo Frank (M) och nya hus på området Vikaholm som tvingats ha fjärrvärme som uppvärmning. Vare sig de vill eller inte.
Kommunstyrelsens ordförande, Bo Frank (M), och nya hus på området Vikaholm som tvingats ha fjärrvärme som uppvärmning. Foto: Sveriges Radio
Växjö

Växjö vann kamp om fjärrvärme

2:12 min

Växjö kommun får fortsätta tvångsansluta nya villaägare till den kommunala fjärrvärmen. Det meddelade Stockholms tingsrätt i en dom i dag.

Växjö kommuns tvångsanslutning av nya villaägare till fjärrvärmen skadar inte konkurrensen på exempelvis värmepumpsmarknaden. Det slår tingsrätten i Stockholm fast i en 85 sidor lång dom i dag.

Det var Konkurrensverket som drog kommunen inför domstol och ville ha ett förbud mot tvångsanslutningen med ett vite på fem miljoner kronor.

Men tingsrätten gick inte på Konkurrensverkets linje. 

Domen var väntad, säger Bo Frank (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Ingen har kunnat påvisa att det förelegat någon form av konkurrensbegränsning, säger han.

Vad betyder det här för Växjö kommun och ert fortsätta arbete?

– Det betyder väldigt mycket för samtliga kommuner i Sverige, att vi kan fortsätta bygga upp en bra, billig och energivänlig miljö.

Vad säger du om att Konkurrensverket drog er inför domstol om detta?

– Det kostar ju skattebetalarna ett antal miljoner i rättegångskostnader och det hade ju varit skönt att slippa de pengarna.

Magnus Jonsson, biträdande chef på juristavdelningen på Konkurrensverket är besviken över domen:

– Vi är besvikna över att tingsrätten tolkat bestämmelserna annorlunda än vad vi har gjort och att man inte valt att förbjuda den här typen av krav på fjärrvärme.

Hur ser du på tingsrättens resonemang?

– Vi tycker att man har gjort en väldigt snäv tolkning av de effekter som ska krävas för att tillämpa det här förbudet och hade hoppats att man bland annat skulle ta större hänsyn till den skada som konsumenterna tydligt lider eftersom de inte kan välja den uppvärmningslösning som passar dem bäst.

Men det här innebär väl på något vis att ni inte kunnat lägga fram bevis som är tillräckliga för att tingsrätten skulle gå på er linje?

– Vi har lagt fram bevis, sedan har tingsrätten tolkat reglerna ganska snävt och har ställt upp högre krav på effekter än vad vi tycker är rimligt.

Just nu är det oklart om Konkurrensverket kommer att överklaga domen.

– Vi kommer att analysera det här noga, säger Magnus Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista