Här på ängen vid Lillestadsskolan ska det nya biparadiset iordningsställas
Här på ängen vid Lillestadsskolan ska det nya biparadiset iordningsställas. Foto: Tomas Lindberg/Sveriges Radio.
Växjö

Nytt eldorado i sand för ensamma bin

1:32 min

Nu satsar Växjö kommun på ännu ett fjärils- och biparadis. Ett sandigt eldorado för insekter på en äng intill Lillestadsskolan på norr i Växjö.

Hit är inte bara bin och fjärilar välkomna, utan också lekande barn.

– Vi ska modulera om landskapet med en grävmaskin och skapa lite kullar och åsformationer. Det gör vi för att gynna bin och fjärilar, säger kommunekolog Martin Unell som är ansvarig för projektet.

Det här blir det andra fjärils- och biparadiset i Växjö. Det första färdigställdes 2009 i Bäckaslöv nära Bokhultet och har utvecklats till en succé. Biparadiset i Bäckaslöv kan vara en av de artrikaste platserna i landet när det gäller solitära bin.

Nu före jul ska kommunen börja iordningsställa det nya bipardiset vid Lillestadsskolan. Kommunen har till det här projektet fått 100 000 kronor i bidrag från Naturvårdsverket. När det står färdigt till våren är barnen från skolan välkomna att leka i biparadiset.

– De här arterna som solitära bin som trivs i den här naturtypen är beroende av störningar. Det är bara bra om någon cyklar här och river bort gräset och blottar sanden. Det gillar bina.

 

 

 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista