Lyssnartips

Ljungbyläkare rasar mot hemlighetsmakeri runt jättearv

1:14 min

För knappt två år sedan fick Ljungby lasarett många miljoner i donation av en privatperson till ny medicinsk utrustning. Men läkarna och cheferna på sjukhuset har inte haft en aning om att det fanns miljoner till lasarettet. 

Denna nyhet gjordes efter ett lyssnartips. Tipsa du också - ring 0470 - 10700, hör av dig via mejl och sociala medier.

– Jag tycker det är sorgligt att man inte informerar de som är berörda, det hör väl till god ton att informera de som kan använda pengarna att veta att de finns, säger Jonas Richthoff, urolog och kirurg på Ljungby lasarett och fortsätter: 

– Man blir ju besviken och orolig att de inte handlagt pengarna på rätt sätt, alltså varför man hemlighåller det, undrar han.

Även hans chef är upprörd.

– Det är anmärkningsvärt att vi inte fått veta något om donationen, säger överläkaren Ola Hjert, biträdande verksamhetschef för kirurgkliniken i länet. 

Bakgrunden till läkarnas ilska är ett jättearv till Ljungby lasarett från en man för knappt två år sedan. Arvet och donationen är i dag värda cirka 17 miljoner kronor.

Pengarna skulle gå till medicinskt-teknisk utrustning på lasarettet, enligt mannens vilja. I maj 2014 bekräftade landstingsledningen att man förvaltar arvet och att man ska följa mannens vilja.

Men enligt Jonas Richthoff och även Ola Hjert har ledningen för Region Kronoberg mörkat att det finns extra miljoner till lasarettet. Jonas Richthoff fick veta det bakvägen av en slump, och undrar varför de inget fått veta. Pengarna hade verkligen behövts, säger han.

– Min kollega på narkosavdelningen till exempel ville ha ett instrument som kostar 40 000 kronor, då fick han veta att det inte fanns några medel till detta och jag behövde ett instrument för att skrapa prostata som kostar 40 000 kronor, inte heller det kan man få del av nu, och då blir man fundersam när det finns en stor donation där man kunde ta av detta, säger Jonas Richthoff.

– Framför allt är det synd att det ligger pengar och skramlar på ett konto och att ingen använder pengarna, fortsätter han.  

Cheferna på Ljungby lasarett är nu på gång att skicka in en skrivelse till ledningen för regionen, där de vill ha svar på flera frågor vad gäller donationen. 

Regiondirektören Martin Myrskog tillbakavisar kritiken.

– Jag är lite förvånad, vi har inte försökt hemlighålla någonting, säger han och hänvisar till att donationen varit uppe både i styrelsen och regionens ledningsgrupp.

Intervjun med Martin Myrskog hör du här.

Uppdaterat: Sju läkare och chefer på Ljungby lasarett kräver nu omedelbar tillgång till mångmiljonarvet, hör mer här.