Kronoberg

Här samlas kommunerna för arbete mot extremism

0:53 min

Kommunerna måste jobba konkret med handlingsplaner mot våldsbejakande extremism. Det menar Daniel Norlander från Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism som igår besökte länet.

Kommunerna i Kronobergs län ska utöka sitt arbete mot extremism. 

Bettan Byvald och Daniel Norlander från Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism träffade under torsdagen kommunrepresentanter från länet för att hjälpa kommunerna att komma längre i sitt arbete med att förebygga extremism.

– Det är ett jättebra första steg som man tar och det handlar om att medarbetare ska se tecken på när en ungdom är på väg in i en radikaliseringsprocess, säger Daniel Norlander från Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Våldsbejakande extremism kallar man rörelser som vill använda våld för att uppnå ett ideologiskt mål. Man brukar prata om tre typer: höger-, vänster- och islamistisk våldsbejakande extremism.

Under torsdagsförmiddagen utbildades också bland andra fritidsledare, lärare och poliser i Kronobergs län i hur de ska upptäcka, förebygga och motverka extremism.