Flyktingkrisen

Tillfälliga akutboenden för flyktingar öppnades

1:07 min

När boendena för flyktingar i Malmö inte räckte till i natt så fick Länsstyrelsen här i Kronobergs län aktivera stora delar av sin krisledningsstab för att hjälpa till med att öppna upp 86 nödskyddsplatser i Ljungby och Markaryd för flyktingarna. 

49 flyktingar bussades till Ljungby och Hammarhallen och 37 stycken till Hagaskolan i Markaryds kommun där de fick tak över huvudet och skydd från vinterkylan, berättar Carin Karlsson, stabschef på Länsstyrelsen Kronoberg

–Igår fick vi en hemställan via MSB om att stötta Migrationsverket i syd och ta fram 150 tillfälliga akutplatser. Detta med anledning av att Migrationsverket inte längre kunde erbjuda tak över huvudet till alla, människor som anländer till Malmö och som annars hade tvingats sova ute, säger hon.

Länsstyrelsen i Kronoberg aktiverade Krissamverkan Kronoberg och stora delar av sin krisledningsstab för att försöka få fram boenden, madrasser, kuddar, täcken och människor som kan hjälpa till vid boendena. 

– Sent igår kväll fick vi besked från Migrationsverket att de första personerna var på väg till Kronoberg, säger Carin Karlsson. Det kan också komma fler än de 6 vi tagit emot.

Kommunerna svarade upp kraftfullt och lyckades gemensamt plocka fram runt 200 platser. Platser som är till för flyktingar i några dagars tid.

– Jag tycker det känns bra att vi har kunnat hjälpa 86 personer som annars hade fått vara ute i snöstorm, säger Carin Karlsson.